Besøgsvilkår i Vestre Fængsel skal undersøges: ”Glædeligt at se, at der nu sker noget”
Ombudsmanden vil undersøge besøgsvilkårene i Vestre Fængsel. Aflyste besøg og vanskeligheder med at få bestilt besøg er et problem i flere af landets fængsler og arresthuse, oplyser pårørendeforeningen SAVN.
En række klager fra pårørende og indsatte i Vestre Fængsel i København er årsag til, at Folketingets Ombudsmand vil undersøge forholdene for besøg i landets største arresthus.
De pårørende og indsatte har klaget over, at planlagte besøg aflyses med meget kort varsel, og at der er mangel på besøgsdage, besøgslokaler og personale. Det oplyser Folketingets Ombudsmand i en pressemeddelelse.
I SAVN vækker det glæde, at besøgsforholdene i Vestre Fængsel nu skal undersøges.
”Vi har igennem lang tid hørt fra pårørende, der får deres besøg aflyst i Vestre Fængsel. Flere af dem har vi opfordret til at kontakte Folketingets Ombudsmand, og det er glædeligt at se, at der nu sker noget”, siger Elisabeth Toft Rasmussen, der er sekretariatsleder i SAVN.
Pårørende til indsatte oplever, at det er svært at bestille tid til besøg. SAVN har været i kontakt med pårørende, der har måtte må ringe mere end 30 gange, før det lykkedes dem at komme igennem. Andre pårørende beretter om at vente i telefonkø i flere timer – blot for at få at vide, at der ikke er flere ledige besøgstider at bestille den pågældende dag.
Folketingets Ombudsmand har på eget initiativ nu besluttet sig for at undersøge forholdene vedrørende besøg fra pårørende til indsatte i Vestre Fængsel.
Men besøgsproblemerne begrænser sig ikke til det københavnske arresthus.
”I SAVN er vi bekendte med andre fængsler og arresthuse, hvor besøg alt for ofte bliver aflyst, hvilket er til stor frustration for de pårørende”, siger Elisabeth Toft Rasmussen.
Hun forklarer, at især børnefamilierne bliver ramt hårdt, når et længeventet besøg hos en varetægtsfængslet forælder aflyses i sidste øjeblik.
”Børnene har glædet sig, nogle gange i flere uger, til at besøge deres far, som de jo savner i dagligdagen. En aflysning kan gøre små børn bange for, om de overhovedet kommer til at se ham igen, mens de store børn føler sig nedprioriteret. Der kan være mange ting på spil i disse familier, så en aflysning er ikke en lille ting, men en alvorlig beslutning, som har stor indflydelse på en families liv”, siger SAVN’s sekretariatsleder.
Undersøgelsen af besøgsforholdene i Vestre Fængsel indebærer blandt andet, at myndighederne skal oplyse, hvor ofte fængslet må aflyse besøg – og med hvilket varsel det sker. Der skal også redegøres for forholdet mellem antallet af indsatte og besøgslokaler i Vestre Fængsel, hvor der hovedsageligt sidder varetægtsfængslede.
Indsatte har som udgangspunkt ret til mindst ét besøg om ugen af mindst én times varighed - og så vidt muligt af to timers varighed.