Afsoning med fodlænke

Afsoning med fodlænke er et alternativ til fængselsstraf, som tilbydes til den dømte i forbindelse med indkaldelse til straf. I nogle tilfælde er der også mulighed for at blive løsladt fra et fængsel for at afsone den resterende straf i fodlænke. Den mest kendte og udbredte form er dog fodlænke som brug som alternativ til at skulle afsone en samlet straf. Du kan længere nede på denne side læse mere om vilkårene for fodlænke.

Der er mange fordele ved at afsone en dom med fodlænke i hjemmet. Det kan betyde, at jeres familie ikke skal splittes af en afsoning, og at I stadig kan have en hverdag sammen. Den dømte kan derudover beholde sit arbejde eller passe sit studie.

Til trods for de mange fordele er det selvfølgelig også en stor omvæltning både for dig som er pårørende og for den, som skal afsone med fodlænke. Uanset om du er dømt eller pårørende til en dømt, kan det være svært at finde hoved og hale i processen. Der kan derfor opstå mange spørgsmål. Her på siden kan du læse om alt, der er værd at vide om fodlænkeafsoning, og hvad det betyder for dig som pårørende.

Hvilke udfordringer oplever pårørende til fodlænkedømte?

Selvom der er mange fordele ved at afsone en dom med elektronisk fodlænke, er det vigtigt at overveje, hvilke udfordringer man som pårørende kan møde, når ens partner, forælder eller søskende skal afsone i hjemmet. Du kan her læse om, hvilke udfordringer, man kan opleve.

Ofte er de pårørende selvfølgeligt glade for, at de stadig kan bo sammen med den dømte. Desværre oplever flere dog, at der kan opstå flere konflikter i hjemmet, når et familiemedlem afsoner en dom med fodlænke og dermed er tvunget til at opholde sig i hjemmet under mere restriktive vilkår end resten af familien. Det kan f.eks. være frustrerende for de pårørende, at den dømte ikke kan deltage i familielivet uden for hjemmets vægge på samme måde som tidligere. Den frihedsberøvede oplever ofte også frustrationer over at være begrænset af fodlænken. Desværre kan den dømtes frustrationer nogle gange gå ud over de pårørende, og det kan være rigtig svært at skulle rumme.

Fordi den dømte skal være i hjemmet, når han eller hun ikke er på arbejde, betyder det også, at den pågældende ikke kan hjælpe til med de uforudsete praktiske udfordringer, som kan opstå i hverdagen. Det kan være, at du sidder fast i trafikken på vejen til at hente jeres barn i institutionen, eller det kan være, at I mangler en liter mælk. I sådan nogle situationer kan det være meget frustrerende, at den dømte ikke må forlade hjemmet og hjælpe til, og at det kræver involvering af Kriminalforsorgen, før der kan ske ændringer i den dømtes dagprogram.

Hvad skal jeg sige til vores barn?

Generelt er det positivt for børn, at deres forælder kan afsone en dom i hjemmet. Det kan dog være rigtig svært som pårørende at bedømme, hvad man skal fortælle sine børn. Nogen vælger ikke at fortælle børnene, at mor eller far har fået en dom, som betyder, at de skal afsone med fodlænke i hjemmet. Det kan dog være problematisk, hvis børnene ikke får det at vide. For ofte vil børnene selv finde ud af, at der er noget, der ikke stemmer. F.eks. når Kriminalforsorgen kommer på uanmeldte besøg i hjemmet hver uge. Derfor er det i praksis svært at hemmeligholde dommen for sine børn.

Det er selvfølgelig forståeligt, at det er svært at fortælle børnene om dommen. Som forælder vil man jo selvfølgelig gøre alt for at beskytte sit barn! I SAVN mener vi dog alligevel, at det er godt for børnene at vide, at mor eller far afsoner en straf, og vi tror på og har rig erfaring med, at man godt kan fortællebørnene om en fodlænkeafsoning på en måde, som passer til barnet og dets alder.

“Selvom der er mange fordele ved at afsone en dom med elektronisk fodlænke, er det vigtigt at overveje, hvilke udfordringer man som pårørende kan møde, når ens partner, ekspartner eller forælder skal afsone i hjemmet”

Der kan altså opstå mange udfordringer, når man er pårørende til en fodlænkeafsoner. Det kan derfor være en god idé, at man søger rådgivning om, hvordan man håndterer situationen. Du kan ringe til vores gratis og anonyme telefonrådgivning, hvor vores professionelle rådgivere sidder klar til at hjælpe dig. Du kan ringe på tlf. 28 80 60 00 alle hverdage mellem kl. 10-15 (torsdag frem til kl. 17).

Hvis du læser videre, kan du finde svar på, hvad en fodlænke er, hvad det vil sige at afsone en dom med fodlænke og andre praktiske og vigtige oplysninger om afsoning med fodlænke.

Hvad er en fodlænke?

Fodlænken er en rem med en elektronisk sender, som den dømte skal have rundt om anklen under hele afsoningen. Fodlænken fungerer på den måde, at den kommunikerer med en boks i hjemmet, som hele tiden er i forbindelse med en overvågningsenhed ved Kriminalforsorgen. Hvis den dømte tager fodlænken af, vil der blive udløst en alarm.

Hvad vil det sige at afsone sin straf med fodlænke?

Når man afsoner sin straf med fodlænke, vil det sige, at man afsoner sin straf hjemme på sin bopæl. Man kan være sammen med sin familie og samtidig passe sit job eller sin uddannelse.

Når man afsoner med fodlænke, skal den dømte være i sit hjem, når han eller hun ikke er på arbejde, på sit uddannelsessted eller deltager i aktiviteter, som er bestemt eller godkendt af Kriminalforsorgen. Derfor udfylder man inden afsoningen et aktivitetsskema med Kriminalforsorgens fodlænkeafdeling. Skemaet viser, hvornår den fodlænkedømte skal være hjemme, og hvornår man må forlade hjemmet for at tage på arbejde, i skole eller handle.

Hvem kan afsone med fodlænke?

Det er ikke alle, der har fået en fængselsstraf, der kan afsone med fodlænke. Hvis du er pårørende til en person, der er idømt en fængselsstraf på op til 6 måneder, er der mulighed for at ansøge om at afsone med fodlænke i eget hjem. Som udgangspunkt gælder det alle uanset hvilken kriminalitet, man er dømt for. Det er dog et krav, at den dømte ikke er varetægtsfængslet.

Hvordan ansøger man om at afsone med fodlænke?

Som udgangspunkt vil alle, som er idømt en fængselsstraf på op til 6 måneder automatisk modtage et informationsbrev og ansøgningsskema via digital post. Hvis den dømte ikke er tilmeldt digital post, vil han eller hun modtage brevet med posten.

Der er også mulighed for at ansøge om afsoning med fodlænke på Kriminalforsorgens hjemmeside: https://selvbetjening.kriminalforsorgen.dk/

Når ansøgningen er indsendt, vil den dømte blive indkaldt til en samtale om egnethedsvurdering. Derefter er det Kriminalforsorgen, der beslutter, om den dømte får lov til at afsone med fodlænke i hjemmet.

Hvilke krav er der, når man afsoner med fodlænke?

Når man afsoner en straf med elektronisk fodlænke, er der nogle krav, som man skal overholde. Det er selvfølgelig vigtigt, at den dømte sætter sig grundigt ind i kravene, men det er lige så vigtigt for dig som pårørende at forstå, hvilke regler og krav din partner, forælder eller søskende skal leve under. Først og fremmest er det vigtigt, at den dømte samarbejde med Kriminalforsorgen. Derudover er der også nogle krav til bopæl, beskæftigelse og aktivitet, som er vigtige at have styr på. Dem kan du læse om her:

Krav til bopælen

  • For det første skal det være praktisk muligt, at strafudståelsen kan finde sted under intensiv overvågning på bopælen.

  • Det er ikke et krav, at den fodlænkedømte har folkeregisteradresse på bopælen.

  • Det er dog et krav, at der kun er få mennesker, der har adgang til køkken og bad. Derfor er det ikke muligt at afsone med fodlænke på f.eks. herberger, hoteller og gangkollegier.

  • Det er et krav, at andre beboere, som er over 18 år, skal give samtykke til, at dommen afsones i hjemmet.

Krav til beskæftigelse

  • Hvis personen er idømt mere end 30 dages fængsel, er det et krav, at han eller hun er under uddannelse, i arbejde eller lignende. Denne beskæftigelse skal være minimum 20 timer og maksimalt 37 timer om ugen.

  • Arbejdspladsen eller uddannelsesinstitutionen får besked om, at den dømte afsoner en straf. Det er nemlig et krav, at der udpeges en kontaktperson, som holder øje med, om den dømte passer sin beskæftigelse.

Andre vigtige vilkår

  • Den dømte må ikke begå strafbare forhold under afsoningen.

  • Den dømte må under afsoningen ikke indtage hverken alkohol eller ulovlige stoffer.

  • Kriminalforsorgen vil komme på uanmeldte besøg på bopælen. De kan komme på besøg op til flere gange om ugen og på alle tidspunkter af døgnet.

  • Den dømte skal som udgangspunkt deltage i kriminalitetsforebyggende programvirksomhed, som bliver fastsat af Kriminalforsorgen. Programvirksomhed for personer, som afsoner med fodlænke, vil ofte være endagskurser, hvor der er undervisere fra politiet, misbrugsbehandlere, tidligere afsonere, læger eller psykologer. Den dømte skal deltage i kriminalitetsforebyggende programvirksomhed for at forbedre sine muligheder for fremover at leve et liv uden kriminalitet.