Se video: Pårørende taler om varetægtsfængslinger til konference på Christiansborg

Det har store konsekvenser for de pårørende, når vi i Danmark varetægtsfængsler markant længere end i de nabolande, vi normalt sammenligner os med.

Det var budskabet fra de børn og voksne, som i mandags stod frem i flere videoer, der blev vist til en konference om varetægtsfængslinger på Christiansborg.

"Det, en varetægtsfængsling efterlader hos de pårørende, er usikkerhed," forklarede Maja Bælum i en video, hvor hun fortalte om de 14 måneder, hendes datters far sad varetægtsfængslet.

Konferencen var arrangeret af tænketanken Forsete og Dansk Kriminalistforening. Videoerne fra SAVN var ikke det eneste på programmet, da der også blev dykket ned i de komplekse juridiske problemstillinger, som sammen med et pres på fængselsvæsenet er en del af forklaringen på, at længden af varetægtsfængslinger i Danmark er steget fra 99 til 174 dage i gennemsnit de seneste fem år.

En varetægtsfængslet er ikke dømt og derfor principielt uskyldig. Alligevel er varetægtsfængslede og deres pårørende underlagt vilkår, der er markant dårligere end dem, der gælder for dømte indsatte. Det var også noget af det, som Peter Vedel Kessing, der er seniorforsker på Institut for Menneskerettigheder og medlem af FN's Torturkomité, talte om i sit oplæg.

Retssikkerhed og efterforskningshensyn var to emner, som vicestatsadvokat Iren Mirmojtahedi Hagen kom ind på i sit indlæg, mens advokat Mette Maria Lorentzen bidrog med perspektiver fra forsvarsadvokatens side. I nogle tilfælde sker der varetægtsfængsling, selv om lovens betingelser ikke er opfyldt, lød konklusionen i et indlæg fra Thomas Rørdam, der er tidligere præsident i Højesteret.

At sidde varetægtsfængslet er karakteriseret ved stress, uvished, savn og psykisk pres for både den indsatte og de pårørende, lød et af flere budskaber fra Peter Scharff Smith, som er professor i retssociologi ved Oslo Universitet. I det tætpakkede program var også et indlæg fra Lars Højsgaard Andersen, forskningsprofessor ved ROCKWOOL FONDENs forskningsenhed. Han gjorde konferencedeltagerne i Fællessalen på Christiansborg klogere på de samfundsmæssige og personlige konsekvenser af varetægtsfængsling.

Claus Meinke er fængselsbetjent i Vestre Fængsel, der med sine 543 pladser er Danmarks største arresthus, og hvor langt de fleste indsatte er varetægtsfængslede, som venter på at få deres sag behandlet i retten. Den københavnske fængselsbetjent delte sin viden om hverdagen i Vestre Fængsel i en samtale med kriminolog Anne Okkels.

Forrige
Forrige

Se datoerne: Familieophold i 2025

Næste
Næste

Tak for at hjælpe os med at hjælpe andre