SAVN er modtager af årets Tine Bryld Pris 2022

Foto af Bjarke Maccarthy: SAVNs bestyrelse og sekretariat til Tine Bryld Prisen 2022 i VEGA.

I tirsdags blev det i LILLE VEGA i København offentliggjort, at vi i SAVN modtager årets Tine Bryld Pris - Danmarks store sociale pris.

Det er en stor glæde for os, vores målgruppe og særligt de fem til seks procent af Danmarks børn, som minimum én gang i løbet af deres opvækst oplever, at far eller mor fængsles. I SAVN arbejder vi løbende for at støtte og øge fokus på den ofte oversete gruppe af pårørende til indsatte i landets fængsler og arrester. For de har det alt andet end nemt, og fængslingen får ofte vidtrækkende negative konsekvenser for ikke kun den varetægtsfængslede og dømte men også for alle de nære omkring pågældende. Derfor er det også af særlig stor betydning, for en mindre organisation som SAVN, når vi modtager en pris som Tine Bryld Prisen.


Herunder kan du læse takketalen fra SAVNs forperson, Dorthe Lysgaard:

“Tusind, tusind tak. Tak til Tine Bryld prisen for at kaste lys på en meget udsat børne- og pårørende gruppe. Det er en helt uvurderlig anerkendelse af SAVNs arbejde.

Et af de helt store problemer er tabuet. Som Fangekoret så flot beskriver det i en af deres sange:

“ Det kan være svært at finde en grimasse der ka passe
Hvis ikke man har lyst til at fortælle i sin klasse
At far sidder inde, han har fået stribet tøj
Og ik’ er modekonge men har lavet noget møg”

Når et menneske kommer i fængsel , rammer straffen også andre end den kriminelle. Børn af indsatte bliver ramt på deres trivsel, deres sociale liv, deres skolegang og deres chancer for at få det liv de ønsker sig.

Det er hårdt at savne en far eller en mor og det er ekstra hårdt, når far eller mor er i fængsel. De børn, vi møder, føler sig alene, er bekymrede og fortæller ikke andre, hvordan de har det. Det er ikke kun et stort savn, det er også skamfuldt og stigmatiserende.

Josephine på 8 siger:
“Jeg fortalte det ikke i skolen med det samme. Men jeg begyndte at græde hele tiden både i timerne og i skolegården”

Og Jannick på 9 siger:
“Nogle gange drømmer jeg om ham. Han sidder der og fryser og får ikke mad” .

Jannik og Josephine føler sig alene, er bekymrede og fortæller ikke andre, hvordan de har det.

Men der er faktisk mange børn i denne situation i Danmark.
6% af en børneårgang. Det svarer til ét barn i hver klasse. Både skammen og stigmatiseringen får mange børn til at trække sig ind i sig selv. Vi ved , at det meget ofte hjælper at være sammen med andre, som er i samme situation. Derfor tilbyder SAVN weekendophold for partnere og børn til indsatte, hvor vi oplever en stor forløsning hos børnene, når de finder ud af, at de ikke er de eneste i verden, der har en mor eller far i fængsel.

Vores rådgivning er mangesidet men noget af det, der fylder, er naturligt nok, hvad man skal sige til børnene. Det gælder både for den indsatte og for partneren. Vi har nogle meget dygtige familierådgivere, som har tid og rum til disse samtaler.
Tine Bryld havde et fantastisk samfundsengagement og var med til at åbne omverdenens øjne for de mest udsatte i vores samfund.
I SAVN føler vi os i tråd men denne ånd og ser det som vores opgave at være stemme for denne udsatte gruppe. Vi forsøger så godt vi kan at videreformidle de pårørendes fortvivlelse, oplevelser og udfordringer i forbindelse med alt fra anholdelsen, fængslingen og livet herefter.

Jeg vil gerne endnu engang takke for den kæmpe anerkendelse, det er at modtage Tine Bryld prisen og for den opmærksomhed I giver til alle dem, der savner.

Tak for det, tak til SAVNs sekretariat for det store arbejde I gør og tak for ordet.”

Vi takker mange gange TrygFonden, Plan-B og Tine Bryld Prisens bestyrelse for denne store anerkendelse.

Forrige
Forrige

Workshop om pårørende med minoritetsbaggrund

Næste
Næste

SAVN deltog til det årlige Baba Landsmøde 2022