Lyt til podcast: ”Varetægtsfængslingen er den sværeste periode for mange familier”

Stine Dahl og Tina Ekdahl, der begge ses til venstre på billedet, står bag podcasten ‘Tæl til ti’. De har haft besøg af Rikke Schultz Betak (i midten) og Elisabeth Toft Rasmussen (til højre) fra SAVN. Du kan lytte til udsendelsen nederst i artiklen.

SAVN medvirker i podcasten ’Tæl til ti’, hvor vi sætter ord på, hvordan en varetægtsfængsling kan være en voldsom oplevelse for hele familien.

Hvert år bliver omkring 4.000 danskere varetægtsfængslet, og cirka en fjerdedel af dem har børn. Mange af disse familier oplever den første fase efter anholdelsen som et chok og en krise.

- Børnene kan have overværet anholdelsen af deres mor eller far, hvilket kan være en voldsom oplevelse, siger Rikke Schultz Betak i det seneste afsnit af podcasten ’Tæl til ti’.

Hun er socialfaglig konsulent i SAVN, og sammen med sekretariatsleder Elisabeth Toft Rasmussen er hun gæst i podcasten, som du kan høre i sin fulde længde nederst i artiklen her.

Et af emnerne, der bliver talt om i udsendelsen, er varetægtsfængslinger. Det er den periode, hvor den sigtede er frihedsberøvet og sidder i et arresthus, mens politiet efterforsker sagen, før den skal for retten.

- Det er den sværeste periode for mange familier, siger Rikke Schultz Betak, der i rollen som familieterapeut er med til at hjælpe og støtte pårørende til indsatte.

- Vi har altid et individuelt blik på hver eneste familie, der ringer til SAVN’s telefonrådgivning, siger hun i podcasten.

Vi har altid et individuelt blik på hver eneste familie, der ringer til SAVN’s telefonrådgivning
— Rikke Schultz Betak, familieterapeut i SAVN

Det gælder om at skabe håndgribelighed for familiens børn, der ofte vil føle, at deres tilværelse bliver vendt på hovedet, når deres mor eller far er anholdt og sidder varetægtsfængslet, forklarer hun.

SAVN vejleder og hjælper familien med at finde et sprog, som med udtryk og ord kan bruges til at forklare søskende på forskellige alderstrin, om den nye virkelighed med mor eller far bag tremmer.

Som forælder kan man i perioden med varetægtsfængslingen være fristet af at lyve og sige: ”Jamen, far er på arbejde”.

- Men børnene er godt klar over, at der er noget helt galt, siger Rikke Schultz Betak.

Det er derfor vigtigt, at børnene får sandheden at vide.

- Det er altafgørende at få brudt med de tabuer og den hemmeligholdelse, som mange familier står i, siger Elisabeth Toft Rasmussen.

- Men det skal gøres på den rigtige måde, så der bliver taget hånd om barnet, uddyber hun.

Det er altafgørende at få brudt med de tabuer og den hemmeligholdelse, som mange familier står i
— Elisabeth Toft Rasmussen, sekretariatsleder i SAVN

Efterfølgende er det vigtigt, at barnet, med egne øjne, får set den forælder, der sidder i et arresthus. På den måde fjernes noget af uvisheden, og familiens nye situation bliver mere håndgribelig.

- Det drejer sig om noget så lavpraktisk, som at børnene kan se, at deres far får mad i fængslet. At han har en seng at sove i, siger Rikke Schultz Betak.

Bag podcasten ’Tæl til ti’ står Stine Dahl, der er uddannet advokat, og jordemoder Tina Ekdahl, og du kan lytte til hele udsendelsen med SAVN her:

Bruger du Apple Podcasts? Så tryk her for at lytte med. Du kan også høre udsendelsen ‘Når mor eller far er i fængsel’ via Podtails, hvis du klikker her.

Forrige
Forrige

Unge tilbydes et trygt frirum i Horsens

Næste
Næste

Når straffen rammer skævt